Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Intervenția  dr. Michael Thio,  președinte al Confederației Internaționale a Societății Sfântul Vincențiu de Paul

privind Mesajul Postului Mare

al Papei Benedict al XVI-lea.

 

"Modul în care ducem o viață creștină bună îi va atrage pe oameni mai aproape de Dumnezeu"

 

Vatican, 1 februarie, 2013 (Zenit.org), Conferința de presă privind mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare din 2013.

 

Dragi frați și surori,

Suntem onorați să avem posibilitatea de a împărtăși cu voi carisma și pasiunea Societății Sf. Vincențiu de Paul de aduce mărturie despre Cristos și de a transmite un mesaj paralel cu mesajul Sfântului Părinte cu privire la Postul Mare pe tema credinței și a carității.

Societatea este implicată în activități caritabile și umanitare într-un mod creștin, si este martora la prezența lui Cristos în cei săraci și nevoiași pe care îi slujește sau îi sprijină. Noi putem îngloba toate aceste activități în virtuțile și practicile valorilor evanghelice în CREDINTĂ, SPERANȚĂ ȘI CARITATE. Aceasta exemplifică stăruința noastră și angajamentul în misiunea și vocația de discipoli vincențieni.

Având începuturi modeste în urmă cu 180 ani, astăzi suntem  prezenți în 148 de țări cu 780.000 de membri răspândiți în peste 70.000 de asociații împreună cu 1,3 milioane de voluntari care slujesc la peste 30 de milioane de săraci. Societatea este implicată într-o gamă largă și variata de activități:  

  • furnizare de produse alimentare, îmbrăcăminte și altele asemenea la casele de nevoiași, pentru săraci și cei care au rămas fără adăpost în urma dezastrelor naturale;
  • asistență pentru refugiații care au fost nevoiți să plece din cauza  conflictelor politice;
  • implicare în programe de educație, de auto-ajutor, proiecte de micro-finanțare, consiliere și multe altele.

Printre alte tipuri de asistență și proiecte care s-au desfășurat anul trecut, o importanță specială e acordata fondurilor trimise către 20 de țări afectate de dezastre naturale, împreună cu proiecte de reabilitare, asistență contra foametei în Cornul Africii (regiune formată din țările: Somalia, Eritreea, Etiopia și Djibouti), asigurarea reconstrucției și renovării de case și în special sprijinul pentru un proiect privind construirea unui loc de joacă în interiorul unei grădinițe afectata de tsunami la Fukushima, Japonia.

Societatea a fost acreditată anul trecut de Organizația Națiunilor Unite ca un ONG al ONU având calitatea de membru în Consiliul Economic și Social (ECOSOC), cu statut consultativ special. Suntem binecuvântați și privilegiați să  constatam faptul că Societatea este una dintre cele mai respectate, bine cunoscute organizații caritabile din întreaga lume și e luată ca model.

CREDINȚĂ: Noi credem și ne încredem în Domnul,  pentru că fără El nu putem face nimic. Noi îl slujim și El ne oferă totul. Noi facem tot posibilul și El va face restul. În slujirea celor săraci și nevoiași ne facem părtași la mărturia lui Cristos împreună cu cei din jurul nostru. Așa cum ne-a spus: "Cel care rămâne în Mine și Eu în el aduce mult rod; căci fără Mine nu puteți face nimic"  (In 15,5). Ea determină crezul nostru în Dumnezeu și dă sens vieții noastre. Ea ne dă convingerea că Isus este perla vieții noastre.

CREDINTA vede invizibilul, crede incredibilul și face imposibilul posibil. În credință absolută ascultăm cuvântul Lui "Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui doar  pe  înțelepciunea ta; în toate căile tale recunoaște-l pe El si El îți va netezi cărările" (Proverbe 3.5-6)

SPERANTA:  Învierea lui Cristos ne-a dat speranță ... o nouă viață, un nou viitor. De asemenea, noi împărtășim această speranță cu cei cărora le slujim și le dam o viață plina de speranță și posibilitatea de a-l întâlni pe Cristos. Pentru că ne pasă, ei au parte de un nou început, un viitor mai bun. În săracii care suferă, noi Vincențienii, îl vedem pe Isus care suferă și astfel avem posibilitatea de a-i sluji lui Cristos ajutându-i pe cei săraci. Prin acest gest noi îl primim pe Cristos și trăim dragostea lui care ne întărește să creștem în această ucenicie a lui Cristos.

SPERANTA ne dă încredere și curaj. Ea ne dă un dinamism al credinței și putere. Ea este un salvator glorios întotdeauna alături de noi. Amintiți-vă de cuvintele Domnului nostru: "Veniți la Mine toți cei osteniți  și  împovărați si eu va voi da odihnă." Motto-ul Societății este Serviens în Spe - Slujire în speranță.

CARITATEA:  Caritatea ne motivează și ne da avânt, ambiție. Caritatea creștină este dragostea noastră pentru Dumnezeu transformată în slujire iubitoare oferită altora și mai ales celor săraci. Dumnezeu este iubire. Dacă nu-l ai pe Dumnezeu în inima ta nu poți împărtăși iubirea și cu alții. "Dragostea lui Cristos ne impulsionează" (2Cor 5.14). Sf. Vincențiu de Paul a spus: "Strălucirea carității tale fie o lumină strălucitoare a credinței noastre în acțiune." Acest lucru este în continuare susținut de Fericitul Frederic Ozanam care a spus: "Să mergem la cei săraci. Noi nu trebuie doar să vorbim, ci să acționam și să arătăm prin acțiunile noastre vitalitatea credinței noastre.". Cel mai mărunt lucru pa care îl faceți fraților mei, mie mi l-ați făcut ne spune Domnul în Matei 25.40. Prin acțiunea noastră creștină plină de iubire în a-L sluji pe Cristos în cei săraci și nevoiași, suntem martori ai lui Cristos și aceasta este marea diferențiere între caritatea creștină și caritate seculară. "Credința ne face să recunoaștem darurile pe care Dumnezeul bun și generos ni le încredințează, iar Caritatea le face să rodească", ne spune Sfântul Părinte în mesajul său pentru Postul Mare.

La fel cum ascultăm cu fidelitate și iubire de chemarea Lui, tot așa ne angajăm în slujirea celor săraci și nevoiași, în credință, speranță și caritate. Noi suntem slujitori umili, dar care purtăm mărturia întru Cristos. În activitatea noastră de Caritate Creștină noi reflectam și radiem modul nostru de viață creștină ca urmași și discipoli ai lui Cristos. Pe măsură ce creștem în ucenicia lui Cristos, noi devenim oameni mai buni și creștini mai buni. "Voi sunteți sarea pământului și lumina lumii", așa cum ne spune Domnul în Matei 5.13-14. Sfântul Părinte a spus în mesajul său pentru Postul Mare: "cu Credința se intră în prietenia cu Domnul, cu Caritatea se trăiește și se cultivă această prietenie".

În calitate de creștini, noi trebuie să creștem în spiritualitatea noastră și să păstrăm  acea apropiere, dragoste și pace cu Cristos. Modul în care trăim o viață creștină bună  va atrage oamenii mai aproape de Dumnezeu ...

 

Permiteți-mi să vă împărtășesc acest citat inspirat  al fericitei Maica Tereza:

Fructul tăcerii este rugăciunea

Fructul rugăciunii este Credința

Fructul credinței este dragostea

Rodul iubirii este Slujirea

Fructul slujirii este pacea

și, în plus, adaugă ea "Ceea ce ești este darul lui Dumnezeu pentru tine, Ce reușești să faci din tine este darul tău pentru Dumnezeu."

 

Să îndrăznim să-l întâlnim pe Isus cu dragoste și convingere în inimile noastre.

Să ne dorim să trăim ... o deplină,  iubitoare, și liniștită viață de creștin aliniata cu valorile Evangheliei.

Să îndrăznim să contemplăm ... pentru a medita

Să îndrăznim să slujim ... pe Cristos și întreaga omenire.

"Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor încât, văzând  faptele voastre bune și să-l preamărească pe Tatăl nostru din ceruri" (Matei 5.16)

Isus te iubește.

Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze.