Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

 Logo Clavé En 768X788 2020

Anul tematic internațional Felix Clavé

 Vă anunț cu mare bucurie, ca cel de-al XVI-lea Președinte internațional, că anul 2020 este ”Anul tematic internațional Felix Clavé” unul din cei șapte fondatori care, în 1833[1], s-a reunit ca să înființeze mult iubita Societate Sfântul Vincențiu de Paul.

Așa cum  anii dedicați lui Bailly (2017), Lallier (2018) și Lamache (2019) au reușit să motiveze și să încurajeze membrii SSVP din cele patru colțuri ale planetei, a sosit timpul să aflăm mai multe despre Clavé, cel mai puțin cunoscut dintre cei șapte fondatori.

 

Cine a fost Clavé ?

Pierre-Emmanuel-Félix Clavé s-a născut pe 8 iulie 1811 în sudul Franței, probabil în regiunea Pirineilor, deși în multe lucrări este indicat orașul Toulouse. Vine la Paris în 1831 unde rămânăpână în 1838. Un om foarte cultivat, căruia îi place să studieze, poliglot, frecventează cercurile sociale în care se adună personalități, celebrități și demnitari francezi. Se îndrăgostește de o fată care-l consideră sub nivelul ei social. Decepția în dragoste i-a frânt inima.

Clavé a fost prieten bun cu Bailly, Frederic Ozanam și ceilalți studenți care participau la conferințele de istorie, conferințele de Caritate și care, încetul cu încetul, au înființat Societatea Sfântul Vincențiu de Paul. A înființat o Conferință Vincențiană într-un cartier din Paris, unde a locuit (Saint Philippe du Roule).

În 1833 se mută în Algeria (pe atunci colonie franceză) unde încearcă să înființeze o Conferință, în capitală, dar fără succes, cu tot sprijinul acordat de Ozanam și episcopul locului. În 1839 pleacă în Mexic ca să lucreze împreună cu cumnatul său mexican , Manuel Zulayeta, și sora lui, Pétronille Marie-Louise Céline. A trăit aici mai mulți ani, a învățat limba pe care o vorbea și scria la perfecție.

Reputația și viața personală a lui Clavé i-au fost pătate de bine-cunoscuta Afacere Lafarge despre care presa din acea vreme a scris pe larg. Doamna Lafarge, o soție infidelă, și-a otrăvit soțul pentru a-i lua averea și în plus a furat bijuteriile unei prietene. Pentru a-și dovedi nevinovăția, Marie Lafarge a inventat mai multe povești în care a implicat mai multe persoane printre care și pe Félix Clavé a cărui nume a apărut, din greșeală, în procesul penal. Nu a fost acuzat, dar avocatul apărării a profitat de umilința lui și l-a atacat prin discursuri vehemente și acuzații false care i-au distrus credibilitate.

Deși nu a avut nimic de-a face cu acțiunea criminală, fiind achitat și reabilitat, imaginea lui Clavé a fost grav pătată și viața profund afectată. Și-a pierdut sănătatea și încetul cu încetul și mințile.

Pe 11 februarie 1847, se căsătorește cu Marie-Louise Sorg, în biserica Notre-Dame de Lorette din Paris. Nu au avut copii. În ultimii ani din viața, întrucât sănătatea psihică se deteriora tot mai mult, soția a fost nevoită să-l interneze într-o clinică de specialitate, în Pirinei.

A murit pe 9 noiembrie 1853 la Pau, la vârsta de 42 de ani. În același SSVP pierde un alt fondator din cei șapte, pe Frederic Ozanam, în vârstă de 40 de ani. Clavé este înmormântat la Pau, în sudul Franței, aproape de Lourdes. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în septembrie Biroul consiliului general va merge la mormântul lui.

După ani de căutări, s-a găsit un portret de-al lui Clavé. Un brazilian l-a găsit pe internet, iar acum este distribuit și respectat de SSVP. Consiliul general a completat cu acest portret galeria de fotografii a fondatorilor înlăturând pentru totdeauna legenda referitoare la fotografia lui Clavé.

Clavé a publicat mai multe articole, precum și o carte de poezii și o altă carte cu titlul ”Istoria lui Pius al IX-lea”, scrisă în 1848 (un exemplar în limba spaniolă se află la sediul Consiliului general). Cartea prezintă dedesubturile diplomației de la Vatican, în perioada de criză, dar care s-au rezolvat cu ajutorul abilității politice a papei Pius al IX-lea; cartea prezintă de asemenea și îmbunătățirile doctrinale pe care Papa le-a introdus în Biserică. Această operă a lui Clavé este o capodoperă a literaturii catolice și vincențiene, prea puțin cunoscută.

Felix Clavé a fost un om cinstit care n-a renunțat la credință, deși a fost insultat și calomniat. Să ne amintim de el, în istoria SSVP, ca de unul dintre părinții fondatori. Fără el, SSVP nu ar fi ce este astăzi. Vincențienii de astăzi vor fi foarte surprinși de viața lui Felix Clavé, căci a suferit multe necazuri și a purtat o cruce grea, ca noi astăzi, într-o lume falsă, egoistă, nedreaptă și disprețuitoare. A suferit mult din cauza a ceea ce astăzi numim intimidare, discriminare, marginalizare socială și a fost victima a ”informațiilor false”.  A fost un om curajos care i-a oferit lui Dumnezeu toată suferința pentru slava lui Isus.



[1]Nu am fost acolo în 1833, dar Dumnezeu ne permite să fim aici în 2020, având misiunea de a-i urma pe cei șapte fondatori, să dezvoltăm și să desăvârșim activitatea de caritate a SSVP, conduși fiind de lumina Duhului Sfânt.

 

Preluare din circulara Presedintelui International - 2020

Consemnare Adrian Petrut