Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

În ziua de 20 aprilie 2024 a avut loc la Roman, în Parohia ”Sfânta Tereza a Pruncului Isus”,  Consilul Național al Uniunii Asociațiilor Caritative ”Sfântul Vincențiu de Paul” din Romania.

         Au participat președinți și membri ai Asociațiilor din Oradea, Turț (Satu Mare), Bocșa, Câmpulung Mușcel, Iași (Sf. Anton de Padova și Sf. Tereza a Pruncului Isus), Adjudeni, Bălțați, Tg. Frumos, Onești și, bineînțeles, Roman.

În prezența preoților din comunitatea gazdă, precum și a părintelui Petru Păuleț, paroh de Câmpulung Muscel și spiritualul Uniunii, a avut loc deschiderea oficială cu rugăciunea vincențianului prin care a fost invocat Duhul Sfânt să reverse darurile sale pentru a avea o întâlnire rodnică.

         După salutul de bun venit adresat de dl. Paul Demișcă- președintele asociației gazdă, pr. Bilboc Sebastian a scos în evidență importanța misiunii vincențienilor. Într-o lume în care numărul vocațiilor la preoție scade, chemarea laicului la apostolat este adresată de Biserică pentru a suplini și a prelua o parte a operei de evanghelizare, contribuind astfel la creşterea Trupului lui Cristos.

         Spiritualul Uniunii, pr Petru Păuleț, a ținut conferința cu tema ,,Prietenia lui Isus cu ucenicii săi-un exemplu pentru vincențieni”. Sfinția sa a făcut o paralelă între viața, activitatea și provocările pe care le-a întâmpinat Isus cu ucenicii săi și activitatea vincențienilor. ”Nu voi m-aţi ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi şi v‑am pus ca să mergeţi şi să aduceţi rod…” (In 15,16) a spus odinioară Isus ucenicilor, dar o repetă și astăzi vincențienilor. La fel repetă îndemnul făcut apostolilor înaintea minunii înmulțirii pâinilor ”dați-le voi să mănânce!”(Mt 14,16), iar prin rugăciunea făcută cu credință, Dumnezeu vine în ajutorul neputintei omului. În activitatea vincențienilor pot apărea provocări asemănătoare cu cele în care ucenicii se certau cine să fie mai mare. Soluția a venit și vine tot de la Isus: ”cine vrea să fie primul, să fie slujitorul tuturor” ( Mt 20,27). Pentru cei care cad în somnul comodității sau care sunt descurajați fiind neînțeleși ori criticați, Isus are aceleși cuvinte încurajatoare ”scoală-te”, ”ridică-te”, ”nu te teme”.  Concluzia a fost că Isus a trăit relația cu ucenicii si cu cei din jurul său ”cu multă emotivitate și pasiune” la fel cum trebuie trăită și în cadrul asociațiilor.

         Întâlnirea a continuat cu impresii de la formările spirituale ce au avut loc la Oradea și la Paris. D-na Eva Peter, responsabilă cu formarea în Europa 2, Zona 3, a aplicat un chestionar pentru a afla nevoia de formare, centrele de interes și a stabili planul de acțiune. A urmat un moment festiv de înmânare a Certificatelor de Aderare a unor asociații la Societatea SVP de la Paris.

         Sfânta Liturghie celebrată de pr. Petru Păuleț și de pr. Remus Ghiran a fost centrul și încununarea primei părți a întâlnirii.

         După prânzul oferit de gazde, a urmat partea a doua în care d-na Ana Doboș, președinta Uniunii, a prezentat raportul de activitate și situația statistică, amintind asociațiile ce activează în România, numărul membrilor, numărul persoanelor ajutate, precum și principalele activități desfășurate. Au avut loc discuții legate de activitățile din fiecare asociație în parte, s-au prezentat diferite probleme cu care se confruntă membrii,  s-au propus solutii. De asemenea, s-a propus organizarea în anul 2024 a două sesiuni de formare spirituală a membrilor SVP la Tirol și într-o altă locație din Dieceza de Iași..

Întâlnirea s-a încheiat într-o atmosferă plăcută, fiecare membru fiind încurajat și conștientizat că activitatea vincențienilor este ca drojdia în aluat: nu se vede, dar face să crească Împărăția lui Dumnezeu.

 

Angela Dumea, secretar al Uniunii Asociațiilor Caritative ”Sfântul Vincențiu de Paul” din Romania

08F3aee6 38A3 49C9 B4ec 39D80ec00a41

 

 

 

Whatsapp Image 2024 04 21 At 140443

 

MAI MULTE IMAGINI