Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Uniunea Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România a organizat în zilele de 16 şi 17 august 2023 la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian o sesiune de formare cu tema "Familia Frederic Ozanam, un exemplu pentru familia vincenţienilor din România".

Au participat membri ai asociaţiilor din Iaşi (parohiile "Sfânta Tereza", "Sfântul Anton" şi "Adormirea Maicii Domnului"), Roman, Adjudeni, Târgu Frumos, Bălţaţi şi Câmpulung Muscel.

Cei aproape 50 de participanţi s-au bucurat de ospitalitatea pr. Felician Tiba, care a susţinut şi prima conferinţă cu tema "Familia creştină - azi". Prin exemple şi comparaţii potrivite, Sfinţia Sa a prezentat în mod realist provocările şi pericolele la care este supusă familia creştină, precum şi modalităţi concrete prin care le putem depăşi.

Cu mult profesionalism, Ioana Cristian, coordonator al Centrului de Resurse pentru Familii de la Centrul Diecezan Caritas Iaşi, în cadrul temei "Relaţia familie-comunitate în contextul actual", a prezentat diverse date de specialitate care să vină în ajutorul membrilor SVP în relaţia lor cu familiile aflate în dificultate. Violenţa domestică, în toate formele ei (verbală, psihologică, fizică, economică, sexuală, socială, cibernetică, spirituală) va fi acum mai uşor recunoscută şi mai corect abordată de către membri, respectând legile în vigoare şi apelând la instituţiile abilitate.

De un real succes s-a bucurat prezentarea surorii Magdalena Hârbu, din cadrul Congregaţiei "Fiicele Carităţii", care îşi îndeplineşte misiunea la Capela Maicii Domnului a Medaliei Miraculoase din Paris. Sora a prezentat conferinţele "Fondatorii SVP, de la studenţi celibatari la bărbaţi cu familie" şi "Familia Ozanam - model de sfinţenie şi caritate". Prin cuvinte bine alese şi cu multă pasiune, sr. Magdalena a zugrăvit în culori pastelate viaţa Fericitului Frederic Ozanam, fondatorul Societăţii Sfântul Vincenţiu de Paul, şi a familiei sale. În vremuri puternic anticlericale şi antiecleziale, cu provocări asemănătoare celor de astăzi, el a ştiut să-şi păstreze credinţa, graţie educaţiei alese primite în familie, şi să-şi croiască drumul spre fericire şi sfinţenie. În relaţie cu soţia, a avut puterea să recunoască: "Am nevoie de tine pentru fericirea mea"; se străduia să facă din fiecare moment al vieţii un moment unic, un moment frumos, "fiecare a dat ce a avut mai bun pentru fericirea celuilalt", astfel că iubirea lor creştea de la o zi la alta. În necazuri, forţa şi-o luau din rugăciune: "Rugăciunile mele se întâlnesc cu ale tale şi împreună se înalţă spre Dumnezeu". Nu le-a fost ruşine să arate că se iubesc şi să recunoască public că "Dumnezeu ne-a dat harul, într-o perioadă în care asta se vede foarte rar, să ne iubim cu drag". Într-adevăr, un model!

Programul de formare a cuprins şi ateliere de lucru. Ana Doboş, preşedinta uniunii, a coordonat atelierul "Ce reprezintă pentru vincenţian corpul său, cum ne putem folosi de el în rugăciune şi în misiune", în care s-a scos în evidenţă faptul că vincenţianul este ochii, urechile, gura şi mâinile cu care Dumnezeu intervine asupra celor săraci. Fratele lazarist Celestin Farcaş, care îşi îndeplineşte misiunea ca econom la Provincia Lazaristă din Paris, a moderat atelierul "Viaţa din Conferinţă, o provocare continuă", în care membrii SVP au avut ocazia să mediteze asupra vocaţiei de vincenţian şi asupra provocărilor societăţii de astăzi. Au fost şi mărturii, confesiuni şi comparaţii între familia vincenţiană şi familiile membrilor vincenţieni.

Sfintele Liturghii celebrate în cele două zile de pr. Egidiu Condac, pr. Felician Tiba şi pr. Sergiu Farcaş au fost centrul şi încununarea programului de formare. Prin cuvântul de învăţătură rostit, pr. Egidiu Condac a insuflat încredere, speranţă şi curaj în activitatea membrilor. De altfel, părintele a vegheat activitatea, prin prezenţa sa activă în tot programul de formare, şi a asigurat membrii de sprijin, susţinere şi colaborare în calitatea sa de director general al Centrului Diecezan Caritas Iaşi.

Cu inima plină de bucurie, mulţumire şi recunoştinţă pentru momentele frumoase petrecute împreună, fiecare a plecat în propria comunitate mai decis şi mai determinat să-l urmeze şi să-l slujească pe Cristos în persoana săracilor, purtând în suflet rugăciunea: "Doamne, dă-mi puterea de a deschide inimile; fă-mă să te slujesc pe tine, să te ascult pe tine prin fiecare om pe care îl voi întâlni cu ajutorul tău!"

Angela Dumea

imagini de la eveniment

 Familia Ozanam – exemplu de trăire a iubirii

Familia Ozanam

Fondatorii Societății SVP

Fondatorii SSVP de la studenți celibatari la bărbați cu familie

Corpul nostru

Viata de familie a fondatorilor