Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

 

Vița:Întâlnirea conferințelor grupei a II-a a Uniunii Asociațiilor Cariattive ,,Sfântul Vincențiu de Paul,, din România

mai multe informații

 

Drobeta-Turnu Severin: Întâlnirea conferinţelor grupei I a Uniunii Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România

 

Întâlnirea preşedinţilor şi reprezentanţilor conferinţelor din grupa I a Uniunii Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România s-a desfăşurat în ziua de 20 octombrie 2018, la Drobeta-Turnu Severin , organizator fiind Conferinţa "Neprihănita Zămislire", de pe lângă Parohia Romano-Catolică "Neprihănita Zămislire" din Drobeta-Turnu Severin.

Din Dieceza de Iaşi, au participat: Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Francisc Huşanu (Iaşi "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Anton Dâscă (Bălţaţi "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruţ (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Paul Demişcă, (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus").

Din Arhidieceza de Bucureşti, au participat: Georgeta Răchiţeanu (Bucureşti "Sfântul Anton de Padova"); Rodica Babeu (Câmpulung Muscel "Sfântul Iacob"); Mariana Pereşi (Drobeta-Turnu Severin, "Neprihănita Zămislire" ); Elena Moro (Bucureşti "Sfânta Cruce").

Întâlnirea a început cu sfânta Liturghie, concelebrată, de părintele paroh Gheorghe Coşa şi părintele Petru Păuleţ, îndrumător spiritual al uniunii.

În cuvântul de învăţătură, părintele Petru Păuleţ a insistat pe puterea rugăciunii în biserică, în viaţa preotului, în susţinerea vocaţiei noastre vincenţiene. Rugăciunea perseverentă şi consecventă ne va da harul să nu încetăm niciodată de a face binele. Liturghia s-a încheiat cu rugăciunea, la îndemnul Sfântului Părinte papa Francisc, către Sfânta Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria şi sfântul Mihail arhanghelul, să ocrotească Biserica de diavol şi noi să fim apăraţi în lupta împotriva răutăţii şi capcanelor diavolului.

Lucrările întâlnirii au avut la grădiniţa romano-catolică "Sfânta Tereza Verzeri", fondatoarea Congregaţiei "Fiicele Sfintei Inimi a lui Isus". Testamentul său spiritual arată că Fiicele Sfintei Inimi a lui Isus "ca unele care îşi trag caritatea de la izvorul însuşi al iubirii, adică de la inima lui Isus Cristos, trebuie să ardă faţă de semenii lor cu aceeaşi caritate ca inima divină".

După rugăciunea de început, specifică vincenţienilor, Eva Maria Peter, preşedinte naţional, (Bocşa "Neprihănita Zămislire"), a deschis lucrările prezentând programul întâlnirii şi adresând un cuvânt de întâmpinare şi de mulţumire pentru conferinţa gazdă, care a făcut posibilă această întâlnire.

În prezentarea activităţii, desfăşurată în spirit vincenţian, preşedinta conferinţei gazdă, Mariana Pereşi, a arătat că anul acesta se împlinesc şi 20 de ani de la înfiinţare.

Tema spirituală: "Sfânta Fecioară Maria, regina Rozariului", susţinută de părintele Petru Păuleţ, a arătat că la început Rugăciunea Rozariul a fost numită şi Evanghelia săracului (din cauza gradului scăzut de alfabetizare în acea vreme). În esenţă Rozariul este meditarea misterelor - episoade din viaţa lui Isus şi viaţa sfintei Fecioare Maria, care conţin haruri şi merite pentru a creşte în credinţă, speranţă şi caritate, devenind, în prezent, şi o armă puternică împotriva diavolului.

Fericitul Frederic Ozanam (1813-1853), fondatorul "Conferinţelor sfântului Vincenţiu de Paul" (1581-1660), a venit la Paris pentru completarea studiilor universitare. Nu era necredincios, dar sufletul lui era mai tot timpul în criză, de aceea îşi simţea credinţa lâncezind şi tremurând ca o flacăra gata să se stingă. Abătut, într-o seară a intrat într-o biserică din Paris, iar acolo, spre surprinderea lui, l-a găsit pe profesorul său, pe marele matematician şi fizician, André-Marie Amp?re (1775-1836), îngenuncheat şi cu Rozariul în mână. Atunci o putere tainică l-a făcut şi pe el să îngenuncheze şi să strige după ajutor de la Dumnezeu. Lacrimile de căinţă îi curgeau din ochi, în timp ce sufletul său se curăţa de orice îndoială şi orice nesiguranţă. Mai târziu el avea să spună că pilda de creştin în rugăciune primită de la André-Marie Amp?re a avut asupra lui o influenţă mai mare decât toate cărţile de pietate citite şi decât toate predicile ascultate.

După prezentarea activităţilor desfăşurate în cadrul fiecărei conferinţe prezente, au urmat discuţii privind viitorul Uniunii, în contextul oportunităţilor şi provocărilor de mâine, meditând că spre realitatea de mâine e bine să mergem nu cu vise, ci cu forţe.

Stabilirea conferinţei gazdă a întâlnirii de toamnă, de anul viitor şi rugăciunea de sfârşit au încheiat lucrările întâlnirii grupei I a Uniunii Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România.

"Dacă o rugăm pe Maica Domnului şi o luăm de patroană... inevitabil totul va merge spre bine." (Sfântul Vincenţiu de Paul )

Adrian Petruț

imagini de la eveniment