Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Vincențieni reșițeni împlinesc 25 ani

    

„Cine călătorește are ce povesti” - eu vă propun o călătorie în timp, pentru că avem ce ne aminti:

În vara anului 1992, o mână de oameni inimoși au pornit pe drumul deschis de          VINCENTIANA RESITA 20 ANI DE ACTIVITATE FOTO 19920802Sfântul Vincențiu de Paul, călăuziți de dorința de a-și ajuta semenii aflați în dificultate. Impulsul a venit din partea unui grup de vincențieni din Graz (Stiria / Steiermark - Austria) și astfel a luat ființă Asociația Caritativă „Sfântul Vincențiu de Paul” Reșița - Graz, care a fost înregistrată ca persoană juridică la data de 2 august 1992 - prima de acest gen din România. Asociația a avut ca țel să ajute familii dezavantajate și marginalizate social, indiferent de etnie sau confesiune.

Începuturile nu au fost ușoare - nimeni nu avea experiență în această muncă; dar hotărâți să continue treaba începută, și nu în ultimul rând cu ajutorul moral și mai ales material al partenerilor din Stiria, s-a pornit activitatea. Aceasta a constat la început în distribuirea de alimente și îmbrăcăminte și o săptămână de vacanță la Graz pentru un grup de copii din familii social dezavantajate (venit minim, șomeri, familii monoparentale). S-a născut apoi ideea de a face mai mult pentru copii. Vorba „al lor este viitorul” sună într-un fel banală, învechită, a „slogan”, devalorizată prin prea multă folosire demagogică pe vremurile dinainte de 1989, dar este un adevăr. Așa a luat ființă Centrul Social „Frédéric Ozanam“ într-o clădire pusă la dispoziție de primăria municipiului Reșița. Aceasta fost renovată și amenajată în mare parte prin munca voluntară a membrilor asociației.

Sub îndrumarea voluntarilor se desfășurau aici diferite activități, mai ales sâmbăta (și nu numai): joacă, desenat, colorat, modelat, povestiri ș.a. pentru cei mici, cei mai mari având activități potrivite vârstei lor: pictură (au fost organizate mai multe expoziții cu picturi de icoane și alte desene făcute de ei), confecționau mărțișoare, modelau în argilă și aluat de sare, felicitări pentru diferite sărbători, împletituri din sfoară etc. Pentru sărbătorile de Crăciun și Moș Nicolae s-au pregătit programe artistice cu dansuri, poezii, cântece, care s-a prezentat în fața părinților și altor vizitatori; bineînțeles că „Moșul” s-a prezentat la aceste serbări cu sacul plin. La Alaiul lampioanelor (Sfântul Martin), organizat de Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, au participat și copii vincențieni cu lanterne confecționate de ei. A existat și un grup de colindători, iar cu ajutorul Radio Reșița s-a realizat un CD cu colindele lor. Corul de copii vincențieni a susținut muzical si sceneta „Au urmărit o stea”, prezentată ani de-a rândul de sărbătoarea Epifaniei Domnului la Biserica romano-catolică din orașul vechi.

Acestea sunt doar unele din activitățile Centrului Social, care ne trec prin fața ochilor minții, dar nu trebuie să uităm vacanțele: săptămâna de vacanță de pe Semenic, devenită aproape tradițională, și cele de la Vulcan / județul Brașov și Brebu Nou, dar mai ales cele petrecute la Casa Europei din Neumarkt / Steiermark (Austria), care în mod sigur sunt de neuitat pentru cei care au participat, precum și diferite excursii.

La începutul anului școlar s-au dat rechizite, iar în timpul anului școlar copiilor li s-au oferit meditații la diferite materii. Nu a fost uitată nici sănătatea: lunar copii au fost supuși unui examen medical general și au fost îndrumați, după caz, la medici specialiști.

În afară de îndrumarea diferitelor activități, voluntarele centrului mai aveau și alte îndeletniciri: gătitul și spălatul rufelor: copiilor li se oferea o gustare dimineața, iar înainte de plecare primeau un prânz (de obicei trei feluri), unii aduceau dimineața haine murdare și le luau spălate la plecare.

Amintirile despre activitatea vincențienilor reșițeni sunt mai multe, bune și rele, dar unele chiar triste. Pe parcursul acestui sfert de secol viața ne-a despărțit definitiv de dragi colaboratori a căror amintire o vom păstra rugându-ne pentru odihna lor veșnică.

Ce ne va aduce viitorul? Vom relua activitatea cu copiii? Acestea sunt întrebări care acum nu au răspuns. Un lucru e sigur: nu vom înceta să încercăm să ușurăm - măcar cât o picătură - traiul unor oameni obidiți de nevoi, prin distribuire de alimente ca și până acum, iar în preajma sărbătorilor să continuăm să aducem bucurie în casele unor bătrâni, prin pachete surpriză. Așa să ne ajute Dumnezeu!

 

ing. Elfriede Gheorghiță

Vicepreședinte al Asociației Caritative „Sfântul Vincențiu de Paul” Reșița

 

mai multe informatii de la aniversare

ECHO 9 2017 20170802 SSVP RESCHITZA 01 

Logo 25 de ani 

VINCENTIANA RESITA 25 ANI DE ACTIVITATE LOGO

 

Plic filatelic prima zi

 

 

20170802 SSVP RESCHITZA PLIC