Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Traian: Vincenţienii în sărbătoare: 1617-2017, 400 de ani de carismă vincenţiană. Întâlnirea Familiei Vincenţiene din România

 

În zilele de 22 şi 23 aprilie 2017, persoanele care trăiesc carisma vincenţiană s-au întâlnit la Traian, la Centrul "Gaudium et Spes", pentru a sărbători 400 de ani de carismă vincenţiană.

Evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile. Ziua de sâmbătă a început cu un moment de rugăciune pentru a-l implora pe Domnul să fie alături de noi de-a lungul celor doua zile de sărbătoare. Ziua a continuat cu citirea cuvântului de salut al Preasfinţitului Aurel Percă.

Prezentarea grupurilor participante ne-a ajutat pe fiecare în parte să cunoaştem vincenţienii din toată ţara. Au fost prezenţi 70 de vincenţieni din: Dieceza de Iaşi, Timişoara, Satu Mare, Arhidieceza de Bucureşti. Ne-am bucurat de prezenţa în mijlocul nostru a surorilor de la Satu Mare, "Maria Bambina", a preoţilor asistenţi spirituali din Târgu Frumos, Bălţaţi, Turţ, Adjudeni, Roman. De asemenea, am avut plăcerea de a avea în mijlocul nostru pe doamna Mary Abel, vincenţian din Anglia, fiind persoana de legătura care face posibilă colaborarea dintre SVP România şi vincenţienii din Anglia şi Tara Galilor.

Aş menţiona cu multă bucurie prezenţa în mijlocul nostru a surorilor din congregaţiile "Notre Dame de Sion" şi "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providenţe".

După introducerea am continuat programul cu prezentarea trăirii carismei vincenţiene în România. Conferinţa Plusul adus de carisma vincenţiană în Biserică, prezentată de părintele Marius Cojan, ne-a ajutat să cunoaştem influenţa carismei sfântului Vincenţiu de Paul la dezvoltarea şi ridicarea comunităţii locale şi mai târziu a comunităţilor din biserica universală.

Sfânta Liturghie concelebrată ne-a ajutat să ne încărcăm spiritual. În omilia Liturghiei, părintele Sergiu Gabor a subliniat importanţa ascultării cuvântului lui Dumnezeu în munca noastră de caritate.

Programul de după-amiază a debutat cu două conferinţe scurte despre evenimentele din 1617 care au marcat viaţa sfântului Vincenţiu: părintele Chelaru a vorbit despre momentul descoperirii sărăciei spirituale la care s-a adăugat seria misiunilor populare. În continuare, doamna Rodica Babiuc ne-a relatat momentul descoperirii sărăciei materiale şi formarea primei Confrerii a Carităţii.

Discuţiile în grupuri mai mici au avut ca rol aprofundarea şi înţelegerea acestor evenimente de o mare importanţă în viaţa sfântului Vincenţiu de Paul.

Surpriza acestei zile a fost lansarea cărţii: 1617-2017. 400 de ani de carismă vincenţiană, scrisă de doamna Ana Doboş tipărită la Editura "Sapientia", în cadrul colecţiei "Creştinism în contemporaneitate". Persoanele prezente au primit cu mare bucurie apariţia acestei cărţi.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat într-o atmosferă de sărbătoare cu o cină festivă.

Duminică, sărbătoarea vincenţiană a continuat cu mărturii personale. Am fost plăcut impresionată de numărul mare de doritori în a mărturisi evenimente din trăirea lor în carisma vincenţiană. Concluziile acestor mărturii au fost că Dumnezeu ne este aproape, pune umărul acolo unde acţiunile necesare sunt peste puterile noastre. Bucuria de a lucra în via Domnului, de a fi aproape de săraci, prietenia cu persoanele pe care le slujim este foarte importantă pentru că acestea sunt izvoarele puterii de a merge mai departe.

Ziua de duminică s-a încheiat cu sfânta Liturghie, prezidată de Preasfinţitul Aurel Percă, o sărbătoare pentru suflet care ne-a încălzit sufletele cu o lumină specială. Preasfinţitul a transmis mulţumiri personale tuturor celor care trăiesc carisma vincenţiană, şi-a arătat bucuria faţă de apariţia cărţii cu ocazia acestui an jubiliar. Binecuvântarea finală şi obţinerea indulgenţei plenare au făcut ca această întâlnire să se încheie într-o trăire spirituală înălţătoare.

Mulţumim organizatorilor şi tuturor membrilor vincenţieni din Dieceza de Iaşi care s-au implicat pentru ca această sărbătoare să fie specială.

Marilena Bartic

 

imagini de la eveniment

mai multe informații de la eveniment (pentru vizionare materialul trebuie descărcat în calculator)

prezentarea carismei vincețiene (pentru vizionare materialul trebuie descărcat în calculator)

conferința:Plusul adus de carisma vincențiană în Biserică, prezentată de părintele Marius Cojan

materialele despre:

  • Carisma vincențiană în România, istorie și prezent,
  • Evenimentele din 1617: descoperirea sărăciei spirituale la Gannes-Folleville și a sărăciei materiale la Chatillon,

le veți găsi în cartea: 1617-2017, 400 de ani de carismă vincențiană

prezentarea cărții pe plan internațional

prezentarea evenimentului pe plan internațional

interviul despre eveniment la:   Radio Maria