Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

    Roman:  Întâlnirea  de  toamnă a președinților conferinţelor din Uniunea Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul", care activează în Dieceza de Iasi.

 

     Întâlnirea  de  toamnă a președinților conferinţelor din Uniunea Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul", care activează în Dieceza de Iasi, s-a desfăşurat în ziua de 8 octombrie 2016, la Conferinţa "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" Roman. 

   Au participat: Paul Demişcă, conferinţa gazdă; Ana Doboş (Iaşi "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Anton Dâscă (Bălţaţi "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruţ (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); Marilena Bartic (Iaşi "Sfântul Anton de Padova"); Petru Rediu ( Tomesti ,, Fericitul Ieremia Valahul “ ). Din motive obiective, nu a putut participa nici un vincențian de la Conferinţa ,, Sfântul Iosif “, din comunitatea  ,, Sfinţii Petru si Paul “ Oneşti.

       D-na Eva Maria Peter, preşedintele naţional al Uniunii Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din Romania a fost prezentă în mijlocul nostru.

     Întâlnirea a început cu rugăciunea specifică vincenţienilor, urmată de mesajul de salut si   prezentarea  activităţilor desfăşurate în conferinţa gazdă, făcută de  dl. Paul Demişcă. Doamna președinte  Eva Peter ne-a transmis salutul din partea Uniunii Asociațiilor SSVP din România și a domnului Erwin Tiglea, preşedintele internaţional al Grupei Europa II (a ţărilor foste comuniste),

     A urmat prezentarea părintelui paroh, Pavel Chelaru, spiritualul conferinței gazdă, a temei spirituale a întâlnirii " Reflecţii pentru a nu deveni epigoni “. În prezentarea făcută, părintele paroh, s-a axat pe semnificaţia termenului grecesc, prin care epigoni sunt denumiţi imitatorii mediocri, lipsiţi de originalitate a unor mari personalităţi. S-au pus câteva întrebari: În cazul nostru ce fel de urmaşi ai  Sfântului  Vincenţiu de Paul, suntem?  Suntem oare superficiali, fără spirit innovator, lipsiţi de carisma  Sfântului  Vincenţiu de Paul? Dialogul ce a urmat, a căutat să găsească modalităţile concrete şi sigure de a nu deveni urmaşi nedemni ai carismei Sfântului Vincenţiu de Paul. O soluţie care a rezultat din discuţii a fost de a ne întoarce la ,, origini “, adică la inspiraţia primită de Sfântul  Vincenţiu de Paul, prin care săracii sunt ,, domnii “ noştrii. S-a pus accentul pe oblicativitatea întâlnirii membrilor vincențieni, periodic, pentru a ne încărca din Sfânta Scriptură.

     Întâlnirea a continuat cu prezentarea activităţilor din Conferinţe, insistându-se din partea d-nei Marilena Bartic pentru iniţierea de proiecte de dezvoltare, pentru susţinerea financiară a Conferinţelor, a acţiunilor caritative pe care le desfaşoară acum.

    D-na Ana Doboş, a propus un ,, plan “ de sărbătorire a 400 de ani de carismă vincenţiană, în anul 2017, a   Familii vincenţiene  din Romania, la Traian (NT).

    Prin rugăciunea de final şi  participarea la Sfânta liturghie, animată de vincenţieni prin citirea lecturei, cântarea psalmului şi rugăciunea credinciosilor, în cadrul căreia, am invocat de la Dumnezeu ,,să ne înveţe a iubi “, s-a încheiat întâlnirea  de  toamnă a președinților conferinţelor din Uniunea Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul", care activează în Dieceza de Iaşi.

 Mulțumim gazdelor pentru că ne-au primit cu atâta căldură. Vincențienii din Conferința gazdă ne-au însoțit la masa de prânz. Revederea a fost plină de emoție

                                                                                                  Adrian Petruţ

 

 DSC02583DSC02579DSC02581DSC02577DSC02571