Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Vincențienii din Dieceza de Iași au participat la o zi de reculegere pentru lucrătorii din domeniul social-caritativ

 

  În ziua de 12 martie 2016, la centrul "Gaudium et Spes" din Traian, din comuna Săbăoani, jud. Neamţ, a avut loc o zi de reculegere cu tema "Milostivirea, calea spre cer", pentru toţi cei care şi-au oferit disponibilitatea de a-i ajuta pe alţii, de a trăi carisma carităţii în slujba celor aflaţi în suferinţă. Momentul de comuniune spirituală a lucrătorilor din domeniul social-caritativ din Biserică a fost voit şi indicat de însuşi Sfântul Părinte papa Francisc, ca una dintre multiplele iniţiative ale Jubileului Milostivirii.

La această reculegere au participat 42 de persoane (laici, preoţi şi persoane consacrate) membri ai Asociaţiei Caritas din Iaşi, Roman şi Bacău, dar şi reprezentanţi ai Asociaţiei Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din Dieceza de Iaşi, conferinţele: Iaşi, "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", "Sfântul Anton de Padova", Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"; Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova", Tomeşti ”Sfântul Ieremia Valahul”, Adjudeni ”Coborârea Duhului Sfânt”. Toţi participanţii s-au bucurat de prezenţa pr. Egidiu Condac, organizatorul acestui eveniment, pr. Ioan Balan, părintele predicator, pr. Cristian Gălăţeanu de la Caritas Roman, pr. Lucian Bobârnac, de la fundaţia Pacea şi Caritas antonian, şi pr. Adrian Fărăoanu, în calitate de gazdă.

În cadrul acestei reculegeri, părintele Ioan Balan a propus două teme de meditaţie: prima, Milostivirea - inima care ştie să tacă, prezentată în prima parte a zilei, iar cea de-a doua, Milostivirea - inima care ştie să vorbească, în partea a doua în după-amiaza aceleiaşi zile.

Părintele predicator, adresându-se cu apelativul "dragi slujitori ai binelui" tuturor celor care slujesc prin caritate, a subliniat importanţa comportamentului verbal şi non-verbal în relaţia cu cei aflaţi în nevoi. În acest sens, temele propuse ne-au descoperit că acest comportament este în concordanţă cu cel dorit de Dumnezeu atunci când se bazează pe ascultarea, tăcerea şi respectul faţă de cei pe care îi slujim. Ascultarea şi tăcerea noastră trebuie să fie cu milostivire pentru că numai aşa vom putea aduce mângâiere în suferinţă, speranţă în deznădejde şi lumină în întuneric. Oferind prezenţa noastră atunci când aceşti necăjiţi ne bat la uşă, fiind solidari cu durerea şi necazul lor, înseamnă mai mult decât toate cuvintele pe care le-am putea rosti. Pe de altă parte, Postul Mare ne propune un timp de meditaţie în tăcere la suferinţele lui Cristos pentru ca mai târziu, plini de Duhul Sfânt, să ne bucurăm de Învierea Lui glorioasă. Tot astfel, fiind răbdători cu cei năpăstuiţi sau cu cei care ne greşesc, cu voie sau fără voie, vom avea parte de roade bogate care ne deschid drumul spre mântuire. Pr. Balan ne-a îndemnat să nu ne lăsăm pradă rutinei, oboselii sau nepăsării, ci să înălţăm rugăciuni către Tatăl ceresc, care ne va lumina calea şi ne va încălzi inimile.

De aceea, o inimă deschisă, plină de iubire şi de milostivire faţă de cei aflaţi în nevoi este o inimă deschisă înaintea lui Dumnezeu, iar binele făcut este dovada vie a prezenţei lui Dumnezeu în viaţa noastră.

La miezul zilei, s-a celebrat sfânta Liturghie concelebrată de cei cinci preoţi prezenţi la această zi de reculegere. Programul s-a încheiat cu devoţiunea "Calea Sfintei Cruci a Milostivirii" unde am aprofundat mai mult la suferinţele lui Cristos prin rugăciunea sfintei Faustina Kowalska. Dialogul dintre Isus şi sfânta Faustina ne-a deschis inima spre milostivire şi multă iubire.

Mulţumim organizatorilor şi gazdelor pentru atmosfera plăcută care ne-a permis să ne bucurăm de momentele frumoase din cadrul meditaţiilor, dar şi a celorlalte momente de comuniune creştină.

 

Marilena Bartic