Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Slatina: Întâlnirea conferinţelor vincenţiene din Grupa I

Întâlnirea preşedinţilor conferinţelor care fac parte din grupa I a Uniunii Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România s-a desfăşurat în ziua de 14 septembrie 2013, gazdă fiind Conferinţa "Naşterea Fecioarei Maria" de pe lângă Parohia Romano-Catolică "Naşterea Fecioarei Maria" din Slatina.

Din Dieceza de Iaşi au participat: Petru Rediu (Tomeşti "Fericitul Ieremia"); Ana Doboş (Iaşi "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Anton Dâscă (Bălţaţi "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruţ (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); reprezentant Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt"); reprezentanţi Adriana Demişcă, Ilinca Florentina (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"). Au mai participat Eva Maria Peter, preşedintele naţional, părintele Petru Păuleţ, paroh la Parohia Romano-Catolică "Sfântul Iacob" din Câmpulung Muscel, (îndrumătorul spiritual al Grupei I), părintele Gheorghe Coşa, paroh la Parohia Romano-Catolică "Naşterea Fecioarei Maria" din Slatina.

Întâlnirea a început cu recitarea Laudelor în biserică, urmată, în sala Asociaţiei Surzilor şi Muţilor din Slatina, de rostirea rugăciunii vincenţienilor laici, mesajul de salut al părintelui paroh şi de prezentarea istoriei comunităţii catolice şi a activităţilor desfăşurate în parohie (grădiniţa de copii a Surorilor "Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes", cu 50 copii, filiala Asociaţiei Surzilor şi Muţilor din Slatina, cu vârsta de peste 18 ani, care la final a prezentat şi un dans, care a emoţionat asistenţa, până la lacrimi) şi a continuat cu meditaţia spirituală intitulată "Harul credinţei", susţinută de părintele Petru Păuleţ. În această meditaţie părintele a răspuns şi ne-a îndemnat şi pe noi să reflectăm asupra a trei întrebări: "Ce este credinţa?" "Este necesară?" "Cum o practicăm?"

Pentru vincenţieni practicare credinţei presupune mărturisirea ei în viaţa proprie şi de fiecare zi şi în vizitele pe care le facem la săraci şi bolnavi.

A urmat prezentarea, de către doamna Ana Doboş, a concluziilor de la sesiunea de formare vincenţiană de la Iaşi din 3-4 august 2013, care a avut ca temă "Conferinţa vincenţiană - comuniune de viaţă, rugăciune şi slujire". Discuţiile au arătat necesitatea şi continuarea acestor sesiuni de formare pentru toţi membrii conferinţelor. În acest sens s-a stabilit formarea unei comisii de formare la nivel naţional care va coordona activitatea de formare a vincenţienilor. Pentru anul 2014 s-au stabilit sesiuni de formare în luna iulie, la Bucureşti şi la Bălţaţi.

În continuare domnişoara Tereza Ciobanu a prezentat informarea "Celebrarea declarării ca fericit a Monseniorului Vladimir Ghika" care a avut loc pe data de 31 august 2013, la Bucureşti.

La ora prânzului părintele Păuleţ Petru a celebrat sfânta Liturghie la care părintele Gheorghe Coşa a evocat misterul crucii Mântuitorului, care şi-a dat viaţa din iubire pentru noi.

Întâlnirea a continuat cu prezentarea activităţilor şi problemele Conferinţelor, amintind că sfântul Vincenţiu spunea: "Trebuie să trecem de la iubirea afectivă la cea efectivă" şi "Mergeţi de mii de ori să vedeţi un sărac, de mii de ori îl vedeţi pe Dumnezeu".

Sesiunea s-a încheiat cu anunţul că următoarea întâlnire naţională va avea loc la Bucureşti în luna mai 2014.

Adrian Petruţ

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto14 septembrie: Slatina: Întâlnirea conferinţelor vincenţiene din Grupa I