Uniunea Asociațiilor Caritative

"Sfântul Vincențiu de Paul" din România

Deja au trecut 400 de ani si parcă a fost ieri

 

    Pentru noi 2017 este anul carismei. Contrar altor fondatori sfântul Vincențiu de Paul nu s-a bucurat de privilegiul unor viziuni celeste. În două momente importante din viața sa a fost  inspirat de Duhul Sfant care l-a ajutat să înțeleagă aceste două forme diferite de  sărăcie:

  •  oamenii care mor de foame,
  •  oamenii care sunt condamnați pentru că în ignoranța lor nu se lasă pătrunși de adevărurile  folositoare salvării, mantuirii.

     Așadar el avea o foame pentru cuvântul lui  Dumnezeu și o foame după pâinea materială...două laturi ale foametei din care rezultă o dublă moarte: moartea corpului și moartea sufletului. După erorile survenite în primul deceniu al misteriului presbiteral (erori care i-au trezit revelația, când scria o scrisoare către mama sa și căreia îi vorbea de o pensionare onorabilă care să-i permită să se gândească la restul vieții sale împreună cu ea) cf.CCD:I:15-16.

     Sfântul Vincențiu începea să descopere un sens nou al vietii sale, sensibilizat fiind de slujirea săracilor prin intermediul carității. Folleville și Chatillon au reprezentat pentru sfântul Vincențiu un moment de răscruce, au fost locuri unde  el s-a lăsat cucerit de Dumnezeu prin săraci. După aceste evenimente sfântul Vincențiu s-a angajat într-o misiune care-i va da un sens si o direcție personala pentru toată existența sa...și, existența noastră  în calitate de membrii  ai Familiei Vincențiene.

    În debutul acestui an sfânt, acestui an dedicat carismei, Anul Carismei, părintele Tomaž Mavrič, Superiorul General  al Congregatiei Misiunilor la sugestia confratelui sau, părintele Luigi Mezzardi, în urma consultărilor,  înțelegerilor și sugestiilor primite, s-a decis să urmeze comunicarea  cu alți membrii ai Familiei Vincențiene prin intermediul  oricăror tipuri de mesaje video acesibile și prin orice fel de rețele sociale de comunicare. El va începe printr-o meditație asupra  ,,capei,, a pălăriei și a încălțămintei sfântului Vincențiu care în timpul Revoluției franceze s-au păstrat și au fost în siguranță în Casa Misiunilor din Torino(Italia). Cu aceste relicve în mâinile sale superiorul general ne cheamă, ne amintește căci carisma vincențiană subliniază o linie intimă a fiecăruia dintre noi, atinge sufletul nostru. Suntem chemați să ne amintim și să reflectăm  la stanca din care am fost croiți și la grota din care noi am ieșit(Isaia 51-1).Numeroase mesaje ne trimit la variate teme pe care le putem dezvolta și medita în locuri diferite care pot fi redate apoi prin intermediul rețelelor de comunicare video, pot fi urmarite: ei bine si acestea sunt fațetele  care vor sugera în timp misiunea și carisma lui Vincențiu și a Companiei sale, care continuă să ne poarte totdeauna în actualitate și să aibă un impact veritabil și astăzi, prin intermediul carismei noastre. Folleville, Chatilllon, Chateau-I"Eveoue, Dax.

     Pentru inceput aceste mesaje vor fi disponibile  in opt limbi: spaniola, engleza, franceza, portugheza, italiana, poloneza, slovena, slovaca, urmarim ca în viitor să traducem în alte limbi și dialecte,

     Această muncă a fost încredințată lui Piotr Dziubak, un realizator care produce diferite documentare foarte importante, ca de exemplu Gasperi-părintele meu, Santo subito; La periferia lumii cu Ioan Paul al II-lea (toate periferiile lumii cu Ioan Paul al II-lea, Lizst, Prin fereastra lumii 50 ani de la al 2-lea Conciliu Vatican.

     Aceasta muncă începe astăzi și va continua cu alte filme video de marcă care se vor putea dezvolta cu ajutorul și perspectiva, experiența fiecărei ramuri a Familiei Vincentiene. Astfel noi vom putea marturisi-prezența în fața întregii lumi: căci carisma vincențiană trăiește, e vie.

                                                    traducere Rodica Babeu

înregistrări video

- pălăria sfântului Vincențiu

- înveliți-vă în manta

- sandalele carității

-